O dată cu înaintarea în vârstă, începi să asociezi diverse sunete și imagini cu anumite perioade ale vieții. Așa mi se întâmplă și mie cand vine vorba de gaming-ul anilor ’90, nu mă refer aici la jocurile de pe calculator (la vremea respectivă nici măcar nu visam la așa ceva), ci la jocurile de pe celebrele console Rambo, respectiv Terminator.
Primele jocuri văzute și jucate au fost pe un HC91, o copie românească a calculatorului zs spectrum. Cred că era 1994 și nu credeam că poate să existe ceva mai interesant și mai inovator decât acest calculator (bine, aveam doar vreo 7 ani), chiar dacă trebuia să aștepți 5-10 minute să se încarce un joc, de pe casetă, asta dacă mergea. Dar merita cu vârf și îndesat așteptarea, doar jucai Saboteur. Aici revin la ce spuneam legat de sunete și imagini din trecut, unul dintre aceste sunete este cel făcut de încărcarea jocurilor și dacă nu îl știți sau vreți să vi-l aduceți aminte, el suna cam așa:
Primele console
Trebuie să menționez că HC91 nu era al meu, prima mea consolă de jocuri a fost un Terminator și cred că a fost cumpărată prin 1995 – 1996, dintr-un magazin de pe strada Ostrovului din Buzău.
La fel ca HC91 și consola Rambo era o copie a unei alte console, Atari 2600. Principala diferență era că Atari 2600 venea cu jocuri pe dischetă, în timp ce la Rambo erau integrate în memoria ei. Nu știu dacă pe piața din Romania au ajuns și dischete pentru ea, dar vă asigur că visam cu ochii deschiși că mai sunt și alte jocuri la care nu aveam acces.
Dar timpul a trecut, iar prin anul 1997 – 1998 a apărut în viața mea consola Terminator.
Deja era un salt uriaș de la precedenta consolă, doar era o copie după celebra consolă nitendo, jocurile erau mai interactive, mai colorate și nu în ultimul rând mai diversficate, acum putându-se cumpăra dischete, celebrele dischete galbene. Au urmat niște ani de glorie cu sute de astfel de dischete cumpărate și ore jucate, controllere stricate, reparate și altele cumpărate.
Jocuri precum:
- Super Mario;
- Double Dragon;
- Contra;
- Soccer;
- Teenage Mutant Ninja Turtles;
- Duck Hunt;
- Chip ‘N Dale: Rescue Ranger;
- Ninja Gaiden ;
- Battletoads;
- Batman
și multe altele care mi-au/ne-au făcut copilaria mai frumoasă.
Retrogaming 2025
În urmă cu aproximativ un an am primit cadou un ssd cu ceva foarte valoros, este vorba de un ssd ce are instalat pe el sistemul de operare Batocera.
Ce este Batocera?
Batocera este un software open-source ce îți transformă calculatorul într-o consolă de jocuri, însă nu este doar o singură consolă de jocuri, ea include emulatoare pentru marea majoritate a consolelor: nintendo, playstation, xbox, atari, gameboy, zs spectrum.
Instalarea se face foarte simplu, urmând pașii de pe de aici. După instalare nu îți mai rămâne decât să îți cauți titlurile favorite pe internet (ROMs) și să-i dai drumul la joacă.
Dacă și tu fost un fan al acestor jocuri, aceasta este cea mai la îndemână soluție pentru retro gaming.
Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu cu topul jocurilor tale preferate din acea vreme.
Surse foto: atari.com; etsy.com
Scrie un comentariu